czwartek, 21 lipca 2011

Tarta ze szpinakiem

Dzisiaj czwartek. Normalnie tego dnia przestrzegam dnia proto, ale  od jakiegoś czasu miałam ochotę na tartę ze szpinakiem, więc proto zaserwowałam sobie wczoraj a dzisiaj raczyłam się tartą. 
Bez wątpienia to jedno z najbardziej ulubionych przeze mnie dań.


Składniki na kruchy spód:
  •     1 duże żółtko
  •     2 łyżeczki zimnej wody
  •     155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
  •     115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  •     sól do smaku
Zagnieść ciasto, uformować placek, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.

Składniki na farsz: 
  •     ok. 500 g szpinaku mrożonego (świeży oczywiście jak najbardziej może być, tylko trzeba go będzie zblanszować i pokroić przed smażeniem)
  •     250 g chudego twarogu (kostka)
  •     2 jaja
  •     2 ząbki czosnku
  •     sól, pieprz do smaku.

Trochę startego sera lub plastry mozarelli na wierzch, papryka w proszku do posypania.
Przygotowanie:
Odmrozić szpinak. Odcisnąć, wrzucić na patelnię i odparować. Następnie dodać 2 jaja, wymieszać i dusić do lekkiego ścięcia białka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smaku.


W malakserze rozdrobnić kostkę twarogu i dodać do niego masę szpinakową. Zmielić do wymieszania
składników.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Formę na tartę wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem, wyłożyć pergaminem i obciążyć na przykład fasolą. Podpiec ok. 15 minut, po czym usunąć pergamin i fasolę i piec kolejne 7-9 minut do lekkiego zbrązowienia  spodu. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie masę szpinakową, posypać startym serem i zapiekać do przyrumienienia góry (ok. 15-20 minut).  

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane. Wtedy czuję, że nie piszę sama do siebie ;-)