piątek, 12 kwietnia 2013

Koktail waniliowy z grzybka tybetańskiego


 Na temat wyjątkowych właściwości zdrowotnych grzybka tybetańskiego nie będę się rozpisywać. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "grzybek tybetański" i wszystko stanie się jasne. 
A na stronie http://grzybektybetanski.pl/ znajdziecie wszystko łącznie z przepisami tak wymyślnymi, jak tylko na to wyobraźnia pozwala.


Grzybek zamieszkał ze mną jakieś pół roku temu. Rozwija się, przerabia całe litry mleka i ma się doskonale. Pijam go regularnie w postaci koktajli zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Kefirek z kawałeczkami kiszonego ogórka, koperku, odrobiny pieprzu i maggi smakuje wybornie, ale najbardziej smakuje mi w wersji na słodko. Kefiru z powodzeniem używam również do ciast, sosów, dressingów. Praktycznie stosuję zamiast śmietany. Sprawdza się w tej roli znakomicie. Nie jeden raz zastąpił mi śmietanę kwaśną 18%. Tym sposobem jest niskokalorycznie, zdrowo i smacznie.
  • 1 szklanka kefirku z grzybka tybetańskiego
  • 1 łyżka słodziku
  • kilka kropli aromatu waniliowego, śmietankowego (według uznania)
 Zblendować, wypić :-)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane. Wtedy czuję, że nie piszę sama do siebie ;-)