Pomysł na pajdki narodził się jak zwykle trochę z przypadku, a trochę z potrzeby. Bułki, które piekę namiętnie w ilościach hurtowych często wyrastają mi tak duże, że nie sposób zjeść na jedno posiedzenie całą bułkę na raz.
Wymyśliłam więc pajdeczki. To takie smakowe bułeczki- kromeczki, które po przekrojeniu na pół są idealnie akurat :)
Pajdeczki cebulowe
Składniki na 14-16 sztuk:- 350-400gramów mąki (mieszam pszenną- białą, z pełnoziarnistą, razową i orkiszową),
- ok 200ml ciepłej wody,
- 2-3 średnie cebule,
- 20gramów świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru
- 100gramów chudego twarogu
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka morskiej soli, pieprz
Wykonanie:
Cebulkę posiekać bardzo drobno i podsmażyć na rumiano na teflonie, na koniec dolewając oliwę i pieprz do smaku. Lekko przestudzić.
W dużej misce drożdże rozetrzeć z cukrem, podsypać 2 łyżkami mąki i poczekać z 10 minut aż zaczyn "ruszy". Następnie zaczyn zalać wodą, dodać rozkruszony twaróg i dobrze wymieszać.
Do rozczynu wsypać mąki, sól i na koniec dodać zrumienioną cebulkę wraz z oliwą, na której się smażyła. Ugniatać aż ciasto zacznie pracować i zacznie tworzyć kulkę dosypując ewentualnie mąki razowej.
Ilość mąki zależy od wilgotności twarogu oraz samej mąki.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 45 minut)
Po urośnięciu krótko wyrobić jeszcze raz, uformować placek, a następnie zwinąć w wałek średnicy ok 10-12 cm. Bardzo ostrym nożem, starając się nie wgnieść ciasta w deskę pokroić wałek w pajdki. Czynność przypomina krojenie świeżego chleba na kromki. Każdej pajdce nadać kształt owalu i układać na blaszce pokrytej namoczonym papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 15-20 minut.
Piec w nagrzanym do 220- 230 stopni piekarniku przez około 28-30 minut. "Rumianość" najlepiej sprawdzić na oko ;)
Pajdeczki pomidorowe
Składniki na 14-16 sztuk:- 350-400gramów mąki (mieszam pszenną- białą, z pełnoziarnistą, razową i orkiszową),
- 2 łyżki ciepłej wody,
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie (ok. 120-150 gramów lub więcej),
- 20gramów świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru
- ok 200ml soku pomidorowego lub wielowarzywnego (lub rozcieńczonego przecieru)
- 100gramów chudego twarogu
- 4 łyżki oliwy z pomidorów
- 1 łyżeczka soli morskiej (1/2 łyżeczki jeśli pomidory są bardzo słone).
Wykonanie:
W dużej misce drożdże rozetrzeć z cukrem, podsypać 2 łyżkami mąki i poczekać z 10 minut aż zaczyn "ruszy". Następnie zaczyn zalać sokiem z pomidorów, dodać rozkruszony twaróg i dobrze wymieszać.
W dużej misce drożdże rozetrzeć z cukrem, podsypać 2 łyżkami mąki i poczekać z 10 minut aż zaczyn "ruszy". Następnie zaczyn zalać sokiem z pomidorów, dodać rozkruszony twaróg i dobrze wymieszać.
Do rozczynu wsypać mąki, sól i na koniec dodać posiekane drobno pomidory wraz z oliwą. Ugniatać aż ciasto zacznie pracować i zacznie tworzyć kulkę dosypując ewentualnie mąki razowej.
Ilość mąki zależy od wilgotności twarogu oraz samej mąki.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 45 minut)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze mile widziane. Wtedy czuję, że nie piszę sama do siebie ;-)