niedziela, 7 sierpnia 2011

Bułeczki "pajdeczki"


Pomysł na pajdki narodził się jak zwykle trochę z przypadku, a trochę z potrzeby. Bułki, które piekę namiętnie w ilościach hurtowych często wyrastają mi tak duże, że nie sposób zjeść na jedno posiedzenie całą bułkę na raz.
Wymyśliłam więc pajdeczki. To takie smakowe bułeczki- kromeczki, które po przekrojeniu na pół są idealnie akurat :)


Cała filozofia tkwi w uformowaniu pajdeczek, a właściwie tego formowania jako takiego brak....

Pajdeczki cebulowe 

Składniki na 14-16 sztuk:
  • 350-400gramów mąki (mieszam pszenną- białą, z pełnoziarnistą, razową i orkiszową),
  • ok 200ml ciepłej wody,
  • 2-3 średnie cebule,
  • 20gramów świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100gramów chudego twarogu
  • 4 łyżki oliwy
  •  1 łyżeczka morskiej soli, pieprz

Wykonanie:

Cebulkę posiekać bardzo drobno i podsmażyć na rumiano na teflonie, na koniec dolewając oliwę i pieprz do smaku. Lekko przestudzić.

W dużej misce drożdże rozetrzeć z cukrem, podsypać 2 łyżkami mąki i poczekać z 10 minut aż zaczyn "ruszy". Następnie zaczyn zalać wodą, dodać rozkruszony twaróg i dobrze wymieszać.
Do rozczynu wsypać mąki, sól i na koniec dodać zrumienioną cebulkę wraz z oliwą, na której się smażyła. Ugniatać aż ciasto zacznie pracować i zacznie tworzyć kulkę dosypując ewentualnie mąki razowej.
Ilość mąki zależy od wilgotności twarogu oraz samej mąki.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 45 minut)

Po urośnięciu krótko wyrobić jeszcze raz, uformować placek, a następnie zwinąć w wałek średnicy ok 10-12 cm. Bardzo ostrym nożem, starając się nie wgnieść ciasta w deskę pokroić wałek w pajdki. Czynność przypomina krojenie świeżego chleba na kromki. Każdej pajdce nadać kształt owalu i układać na blaszce pokrytej namoczonym papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 15-20 minut.

Piec w nagrzanym do 220- 230 stopni piekarniku przez około 28-30 minut. "Rumianość" najlepiej sprawdzić na oko ;)

Pajdeczki pomidorowe

Składniki na 14-16 sztuk:
  • 350-400gramów mąki (mieszam pszenną- białą, z pełnoziarnistą, razową i orkiszową),
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie (ok. 120-150 gramów lub więcej),
  • 20gramów świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru 
  • ok 200ml soku pomidorowego lub wielowarzywnego (lub rozcieńczonego przecieru)
  • 100gramów chudego twarogu
  • 4 łyżki oliwy z pomidorów
  • 1 łyżeczka soli morskiej (1/2 łyżeczki jeśli pomidory są bardzo słone). 
Wykonanie:
W dużej misce drożdże rozetrzeć z cukrem, podsypać 2 łyżkami mąki i poczekać z 10 minut aż zaczyn "ruszy". Następnie zaczyn zalać sokiem z pomidorów, dodać rozkruszony twaróg i dobrze wymieszać.
Do rozczynu wsypać mąki, sól i na koniec dodać posiekane drobno pomidory wraz z oliwą. Ugniatać aż ciasto zacznie pracować i zacznie tworzyć kulkę dosypując ewentualnie mąki razowej.
Ilość mąki zależy od wilgotności twarogu oraz samej mąki.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 45 minut)
Po urośnięciu postępować jak wyżej z pajdeczkami cebulowymi.

 
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane. Wtedy czuję, że nie piszę sama do siebie ;-)