Przepyszny chlebuś dla będących na diecie Protal (Dukana, rzecz jasna). Pachnący czarnuszką, aromatyczny, no i ma chrupiącą skórkę....Przepis dla leniwych, zabieganych, bo zachodu przy nim niewiele a po 15 minutach aromat chlebka rozchodzi się po całym mieszkaniu.
Przeprosiłam się z Dukanem na troszeczkę, kocham go dalej miłością absolutną. Stąd kucharzenie pod doktorka i jego dietkę
Składniki na jedną foremkę (u mnie szklana 19cmx11cm):
- 4 łyżki otrąb owsianych (ja daję dosyć kopiaste ;))
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki płaskie maizeny lub skrobi ziemniaczanej (od jakiegoś czasu dopuszczona przez Dukana ;))
- 1 jajko
- 3-4 białka (mi zawsze zalegają, gdy przygotowuję tatara z łososia czy wołowego)
- 2-3 łyżki zwartego serka twarożkowego
- łyżeczka czarnuszki (niezmielonej u mnie, ale można zmielić)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub drożdży instant)
- przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystko wsypać do miski i ubić trzepaczką do porządnego połączenia i uzyskania lekkiej piany. Przelać do formy zabezpieczonej pergaminem i "piec" w mikrofali. I tu każda z Was musi sama wyczuć swoją mikrofalę. W mojej 700W piekę 11 minut na maksymalnym power, potem wrzucam na 4 minuty kombi, czyli grzałka+ mikrofale). Po upieczeniu chlebek wyciągnąć z formy i odstawić na kratkę do odparowania.
Pyszny!
Oczywiście z tradycyjnego piekarnika powinien wyjść równie pyszny, ale trochę dłużej na niego trzeba będzie poczekać.
UWAGA! Ilość na dwa dni lub na śniadanko we dwoje....
Smacznego.
A tu mnie zaskoczyłaś. Używasz mikrofali? Wiem, że to wygodne, ale aaabsolutnie niezdrowe.
OdpowiedzUsuńNiestety. :(