czwartek, 19 kwietnia 2012

Chlebuś z czarnuszką z mikrofali (I,II faza)


Przepyszny chlebuś dla będących na diecie Protal (Dukana, rzecz jasna). Pachnący czarnuszką, aromatyczny, no i ma chrupiącą skórkę....Przepis dla leniwych, zabieganych, bo zachodu przy nim niewiele a po 15 minutach aromat chlebka rozchodzi się po całym mieszkaniu.
Przeprosiłam się z Dukanem na troszeczkę, kocham go dalej miłością absolutną. Stąd kucharzenie pod doktorka i jego dietkę

Składniki na jedną foremkę (u mnie szklana 19cmx11cm):

  • 4 łyżki otrąb owsianych (ja daję dosyć kopiaste ;))
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki płaskie maizeny lub skrobi ziemniaczanej (od jakiegoś czasu dopuszczona przez Dukana ;))
  • 1 jajko
  • 3-4 białka (mi zawsze zalegają, gdy przygotowuję tatara z łososia czy wołowego)
  • 2-3 łyżki zwartego serka twarożkowego
  • łyżeczka czarnuszki (niezmielonej u mnie, ale można zmielić)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub drożdży instant)
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

 Wszystko wsypać do miski i ubić trzepaczką do porządnego połączenia i uzyskania lekkiej piany. Przelać do formy zabezpieczonej pergaminem i "piec" w mikrofali. I tu każda z Was musi sama wyczuć swoją mikrofalę. W mojej 700W  piekę 11 minut na  maksymalnym power, potem wrzucam na 4 minuty kombi, czyli grzałka+ mikrofale). Po upieczeniu chlebek wyciągnąć z formy i odstawić na kratkę do odparowania.
Pyszny! 
Oczywiście z tradycyjnego piekarnika powinien wyjść równie pyszny, ale trochę dłużej na niego trzeba będzie poczekać.
UWAGA! Ilość na dwa dni lub na śniadanko we dwoje.... 


Smacznego.

1 komentarz:

  1. A tu mnie zaskoczyłaś. Używasz mikrofali? Wiem, że to wygodne, ale aaabsolutnie niezdrowe.
    Niestety. :(

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Wtedy czuję, że nie piszę sama do siebie ;-)