W moim domu nadal trwa sezon na cukinie, patisony i kabaczki. Mój mąż już nie może patrzeć na te warzywa. Wychodzą z każdej półki i szuflady w lodówce. W miarę dostarczania mi tych pysznych warzyw do domu, przerabiam na różne sposoby. Były już placuszki z cukinii, leczo z cukinią, kilka dni temu kilka sztuk wraz z porcją pomidorów i cebulki przerobiłam na przepyszny sos do spaghetti, a dzisiaj postanowiłam upiec wytrawny torcik. Wyszedł pyszny!
A co ważne, nosi wszelkie znamiona czysto II i III fazowego posiłku diety Protal. Tak, tak się drogie Dukanki, to danie idealne dla Was.
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
- ok 1,5 kilograma cukinii (ja wymieszałam cukinię, kabaczek i patisona)
- 2 marchewki (dla kolorku)
- 4 cebule
- 150 gramów chudej wędliny
- 5 jaj
- 12 łyżek otrąb
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki gęstego, chudego jogurtu
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka drobno pokrojonej pietruszki
- przyprawy - sól, pieprz, papryka, maggi
- trochę startego , żółtego sera na wierch (dla fazy III)
Przygotowanie:
Cukinię, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut żeby cukinia puściła sok.
Cebulę i wędlinę podsmażyć na teflonowej patelni do zarumienienia. Lekko przestudzić.
W dużej misce utrzeć żółtka z otrębami, skrobią, przeciśniętym czosnkiem i natką pietruszki.Do masy jajecznej dodać usmażoną cebulę i wędlinę, jogurt oraz mocno odciśniętą, utartą cukinię z marchewką.
Przyprawić dosyć mocno i na pikantno, żeby masa miała wyrazisty smak.
Osobno ubić białka i delikatnie połączyć z warzywną masą.
Wylać masę na wyłożoną na dnie papierem tortownicę, wyrównać. Piec przez około 1,5 godziny w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Podawać przestudzoną z sosami jogurtowymi, ketchupem lub twarożkiem. Na drugi dzień jeszcze smaczniejsza :)
Smacznego
czy da rade przygotowac ten tort bez skrobii kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńPewnie, że da. W przepisie skrobia ma za zadanie dodatkowo zagęścić masę, by ta się nie rozleciała po upieczeniu. Myślę jednak, że gdy dobrze odciśniesz i odsączysz startą cukinię, to mas i tak powinna zachować się spójnie.
UsuńPozdrawiam i smacznego.