poniedziałek, 12 września 2011

Lasagne z cukinią (faza II, III)


Sezon na cukinię w ogródku mojej mamy pomału dobiega końca, ale  póki co, wciąż jeszcze mogę cieszyć się smakami lata...
Ostatni tydzień na moim talerzu przypominał bardzo jadłospis z fazy II diety Protal. Postanowiłam ograniczyć węgle a skupić się na  trybie proteinowo-warzywnym, chociaż w moim przypadku zamieniłam proporcje i więcej warzyw znalazło się na talerzu niż białka. 
Cukinia jest wdzięcznym warzywkiem, można z niej wyczarować dosłownie wszystko. Wyłącznie wyobraźnia tylko może nas ograniczyć, a że mi wyobraźni nie brakuje tak więc cukinia, patison znalazły się już i w cieście i w zupie, i w pieczeniach i sosach. A dzisiaj przyrządziłam przepyszną lasagne z cukinią.


Składniki na naczynie około 28 na 20 cm:
 na masę mięsną:
  • około 60-80 dkg zmielonego chudego mięsa drobiowego, wołowego
  • 1-2 cebule
  • 2-3 pomidory
  • mały przecier pomidorowy 
  • 1 łyżka octu winnego
  • przyprawy jak do bolognese: pieprz, czosnek,sól, bazylia, lubczyk...i kto co lubi czuć w mięsku 
     >>oO<X>Oo<<
na warstwę cukiniową:
  • 2 średnie cukinie
  • 3 szklanki mocno doprawionego wywaru z warzyw, (ewentualnie kostka bulionowa o obniżonej zawartości tłuszczu)
>>oO<X>Oo<<
sos do polania na wierzch:
  • 3 łyżki otrąb
  • około 3/4 szklanki mleka
  • pół kostki rosołowej
  • gałka muszkatołowa, pieprz
 Wykonanie:
Mięso (wcześniej zmielone) podsmażyć, dodać cebulkę, pomidory obrane ze skórki i przecier. Poddusić do zgęstnienia i odparowania masy mięsnej. Doprawić wedle uznania.
Cukinie pokroić wzdłuż na około 1cm plastry i podgotować kilka minut w wywarze z warzyw.
Przygotować  sos z otrąb praktycznie jak na owsiankę, czyli ugotować otręby w mleku,dolewając go po trochu tak, że by uzyskać dosyć gęsty, ale lejący się sos i przyprawić na słono jak sos beszamelowy, to jest kostką rosołową, gałką, pieprzem.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę cukinii, na to wyłożyć warstwę mięsa, przykryć kolejną warstwą cukinii, powtórzyć jeszcze raz warstwę mięsa, zakończyć cukinią i na koniec zalać całość sosem z otrąb
Zapiekać około 30 minut do uzyskania zarumienionej skórki na wierzchu w temperaturze ok 170-180 stopni.

Najlepsza na drugi dzień, gdy wszystkie smaki przejdą sobą i lasagne ładnie się kroi.
 
 Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane. Wtedy czuję, że nie piszę sama do siebie ;-)