Witam po dłuższej przerwie. Aż mi głupio, że tak zaniedbuję ten mój kącik, do którego obiecywałam sobie zaglądać codziennie....
Dawno nic od siebie nie wstawiałam. Gotuję dużo. W kuchni sporo się dzieje. Dużo pyszności wyszło spod moich rąk przez te dni, ale chyba zabrakło mi natchnienia, by to ładnie i smacznie podać Wam na blogu.
Takiego mam lenia ostatnio.....
Pomysł na przepyszny podwieczorek dla dwóch osób. Ciekawy sposób na wykorzystanie dziennej porcji otrąb.Placuszki wychodzą puszyste i mięciuchne. Podkreślone cynamonową nutką i xylitolem smakują wybornie. Znikają w 5 minut....
Składniki na ok 16-18 placuszków:
- 3 jaja
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 6 łyżek otrąb (odmierzonych przed lekkim zmieleniem)
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 3 łyżki słodziku
- 2 łyżki greckiego jogurtu light 4%
- 2 łyżki oliwy (u mnie oleju ryżowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 50 ml wody (najlepiej gazowanej)
- 1 dużo jabłko
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- do posypania 4 łyżki xylitolu zmielonego z łyżeczką cynamonu.
Wykonanie:
W misce żółtka utrzeć ze słodzikiem, oliwą i serkiem. Dodać resztę składników (bez jabłka jeszcze), wymieszać i odstawić na czas krojenia jabłka do napęcznienia otrąb i mąki.
Jabłko pokroić w drobniutką kosteczkę (nie trzeć na tarce), skórkę pomarańczową posiekać drobniutko i dodać do ciasta.
Na koniec ubić na sztywno białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu w postaci malutkich placuszków.
Jeszcze ciepłe oprószyć zmielonym xylitolem z cynamonem. Koniecznie musi to być xylitol, ponieważ to on dopełnia całości.
Pod wpływem temperatury placuszków rozpuszcza się tworząc przepyszną, zimną w odczuciu słodycz na powierzchni placuszków.
Smacznego.
nooo, nareszcie! wyglądają jak moje ulubione racuchy z jabłkami tylko w zdrowszej ( przepysznej wersji )! nie mam ksylitolu, ale może brązowy trzcinowy cukier załatwi sprawę?
OdpowiedzUsuńW zasadzie w czwartek.. nie, w piątek później wstaję, więc zrobię je sobie na śniadanie. ;)
A może ja odpowiem? Cukier brązowy oczywiście da słodycz. Jednak ksylitol ma przyjemnie, delikatnie "zimny" słodki smak. A co najważniejsze - jest zdrowy, w przeciwieństwie do cukru brązowego. Ma tylko jeden wielki minus - cenę.
OdpowiedzUsuń