czwartek, 24 listopada 2011

Burek z mielonym mięsem po mojemu (pełnoziarnisty)


Dzisiaj częstuję Burkiem. Słyszeliście kiedyś o takim daniu? Ja do tej pory nie. Ale nic dziwnego, skoro tak mało do tej pory interesowałam się kuchnią bułgarską. Bardzo mi się spodobało, jak przygotowuje się ciasto na tę potrawę i oczywiście poleciałam do kuchni działać.
Potrawa wyszła ciekawie. Ciasto wychodzi chrupiące i ładnie się listkuje
Przepis banalnie prosty, ale troszkę z nim zabawy. I nie wiem, czy zdecyduję się powtórzyć ten przepis. Ale warto było powalczyć ten jeden raz :-)
Na przepis trafiłam na blogu domowe-gotowanie.
Moją wersję zrobiłam na mące pełnoziarnistej, a część masła zamieniłam na oliwę. Zrobiłam tylko jedną część ciasta i złożyłam płat na pół. Taką porcją najadłam się i ja i moja córka.
Do dzieła:

Składniki na ciasto:

  • 250 gramów mąki pełnoziarnistej, pszennej
  • 175-200 ml dosyć ciepłej wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli 
  •  dodatkowo w czasie wałkowania 40 gramów masła rozpuszczonego i 20 gramów oliwy

Składniki na farsz:

  • około 350 gramów mięsa drobiowego
  • cebula, papryka, czerwona fasola
  • przyprawy
Wykonanie ciasta:
Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, ale nieklejące się ciasto. Za mnie wymieszał robot hakiem w minutę.
Odstawić na 10 minut przykryte. W tym czasie można przygotować mięso. Przesmażyć razem z warzywami i doprawić do smaku na pikantnie. 
I teraz zaczyna się zabawa.

Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą z nich podsypując ciągle mąką, a nadmiar jej strzepując, rozwałkować na niemal przezroczysty placek i rozsmarować na nim dokładnie jedną łyżeczkę masła wymieszanego z oliwą. 
Rozsmarowane ciasto układać na stos, jeden placek na drugim nie przyciskając.
Gdy już ostatni rozwałkowany i posmarowany placek znajdzie się na stosie, całość porozciągać jeszcze w rękach kciukami jak ciasto na pizzę.
Uformowane, rozciągnięte ciasto przełożyć na nasmarowaną resztką tłuszczu blachę masłem do dołu.
Na połowę ciasta wyłożyć farsz mięsny, nakryć drugą, lekko docisnąć boki.

Piec ok 25 minut w nagrzanym do 240 stopni piekarniku. Jeśli za szybko się przyrumieni, przykryć folią aluminiową.
Gdy burek będzie już gotowy, wyjąć z piekarnika i popryskać zimną wodą powierzchnię i pod folią potrzymać jeszcze minutkę. Gotowe. 

 Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane. Wtedy czuję, że nie piszę sama do siebie ;-)