sobota, 6 sierpnia 2011

Tort warzywny z cukinii


W moim domu nadal trwa sezon na cukinie, patisony i kabaczki. Mój mąż już nie może patrzeć na te warzywa. Wychodzą z każdej półki i szuflady w lodówce. W miarę dostarczania mi tych pysznych warzyw do domu, przerabiam na różne sposoby. Były już placuszki z cukinii, leczo z cukinią, kilka dni temu kilka sztuk wraz z porcją pomidorów i cebulki przerobiłam na przepyszny sos do spaghetti, a dzisiaj postanowiłam upiec wytrawny torcik. Wyszedł pyszny!
A co ważne, nosi wszelkie znamiona czysto II i III fazowego posiłku diety Protal. Tak, tak się drogie Dukanki, to danie idealne dla Was. 

Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:

  • ok 1,5 kilograma cukinii (ja wymieszałam cukinię, kabaczek i patisona)
  • 2 marchewki (dla kolorku)
  • 4 cebule
  • 150 gramów chudej wędliny
  • 5 jaj
  • 12 łyżek otrąb
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki gęstego, chudego jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka  drobno pokrojonej pietruszki
  • przyprawy - sól, pieprz, papryka, maggi
  • trochę startego , żółtego sera na wierch (dla fazy III)

Przygotowanie:

Cukinię, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut żeby cukinia puściła sok.
Cebulę i wędlinę podsmażyć na teflonowej patelni do zarumienienia. Lekko przestudzić.

W dużej misce utrzeć żółtka z otrębami, skrobią, przeciśniętym czosnkiem i natką pietruszki.Do masy jajecznej dodać usmażoną cebulę i wędlinę, jogurt oraz mocno odciśniętą, utartą cukinię z marchewką.
Przyprawić dosyć mocno i na pikantno, żeby masa miała wyrazisty smak.
Osobno ubić białka i delikatnie połączyć z warzywną masą.

Wylać masę na wyłożoną na dnie papierem tortownicę, wyrównać. Piec przez około 1,5 godziny w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Podawać przestudzoną z sosami jogurtowymi, ketchupem lub twarożkiem. Na drugi dzień jeszcze smaczniejsza :)

Smacznego

2 komentarze:

  1. czy da rade przygotowac ten tort bez skrobii kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że da. W przepisie skrobia ma za zadanie dodatkowo zagęścić masę, by ta się nie rozleciała po upieczeniu. Myślę jednak, że gdy dobrze odciśniesz i odsączysz startą cukinię, to mas i tak powinna zachować się spójnie.
      Pozdrawiam i smacznego.

      Usuń

Komentarze mile widziane. Wtedy czuję, że nie piszę sama do siebie ;-)